Hamam

Temizlenmenin tarihi günümüzden yüz binlerce yıl öncesine gidiyor. Farklı coğrafyalardaki farklı kültürler, temizlik konusunda benzer gelenekler ve ritüeller geliştirdiler:Yıkanmak için kapalı yerler inşa etme tarihi Hindistan, eski Mısır, antik Ege ve Yunan uygarlıklarına kadar uzanıyor. Arkeolojik çalışmalarda farklı tarihlere uzanan hamam kalıntıları bulunmuş olsa da, günümüz hamamlarına çok benzer işlevler gören, içi ısıtılan, sıcak su akan binaların yaygın olarak ilk kez M.Ö. 5. yüzyılda Atina’da kullanıldığı kabul ediliyor.

Anadolu’ya gelen Türkler beraberinde getirdikleri banyo geleneğini Roma ve Bizans gelenekleriyle birleştirdi. İslamiyet’in emrettiği temizlik ve hijyen kuralları da buna eklenince suyun kullanımı ve yeni bir kavram ortaya çıktı:”Türk Banyosu”. İlk başta farklı bir banyo türü olarak çıkan Türk banyosu daha sonra kurumsallık kazandı ve kendi geleneğini oluşturdu.

Türk banyosunun yapıldığı yıkanılan yer anlamına gelen hamam kelimesi eklenince Türk Banyosu adı Türk Hamamı olarak isim değiştirdi. Kimisi için büyük bir zevk olan hamam, kimisine büyük bir meraktır. Peştamalları giyerek başlanan hamam macerası esnasında göbek taşına uzanarak terleyebilir ve akabinde kendinizi keselenmek ve masaj yapılmak üzere tellakların hassas ve şefkatli ellerine bırakabilirsiniz. Kese ile temizlenen ölü deri teninizin nefesini açarken, masaj kan dolaşımını hızlandırarak vücudu kendine getirmektedir. Sabunlanmak, köpüğe bulanmak, durulanmak, sıcaktan soğuğa girmek kendine gelmek adına hizmet verir. Türk hamamlarının bir özelliği, buhar banyosu esasına dayanmasıdır. Hamamın modern dünyada hızla çoğalan sağlık ve dinlenme merkezlerinin çoğunun atası olduğuna inanılmaktadır. Kısaca hamamın sağlığımız üzerindeki faydalarından söz edecek olursak; terleme vücuttaki zararlı maddeleri atarak fazla yağlardan kurtulmamıza yardımcı olur. Buhar ve sıcak su kan dolaşımını artırır, nabız ve metabolizmayı hızlandırır. Hamamın dış bölümünde gevşeme, vücudu dinlendirerek hamamın önceki aşamalarında yapılan şeylerden fayda görmesini sağlar; bu arada hamamdaki sosyal etkileşim ve dostane ortam da insana her yönden faydalı